Frukt & grönt i  thailändsk matlagning

 

 

Acacia (Cha om) 

Bladen (ej stjälken) används i omelett eller soppa.

 

Baby egg plant (Ma köa phong) 

Besk smak. Tag loss ”ärtorna” och använd dem i soppa och gryta. Kokas eller steks ca 5 min.

 

Bananblad (Bai toong) 

Bladen ska inte ätas utan används för att svepa in maten i vid ångkokning eller ugnsbakning eller att servera på.

 

Bananblomma (Hua plii)

Mild smak. Ta bort yttre bladen. Används i curry eller äts som sallad.

 

Betelblad Wildbetel leaf bush (Bai cha plu) 

Används till sallad eller soppa och gryta eller att linda in mat i.

 

Bitter gourd (Mara) 

Besk smak. Ta bort kärnorna. Använd i soppa och gryta.

 

Cassod tree leaf (Bai kee lek) 

Besk smak. Hackade blad används i soppa och gryta.

 

Celery Bladselleri (Ton kön chai) 

Används i wok.

 

Chili (Prik) 

Small bird chili (grön) är mindre stark än den röda small red chili. Ta bort fröna om du inte vill ha stark mat.

 

Chinese cabbage Cantonese lettuce (Kwang tong)

Mild smak. Används till wok.

 

Chinese chive leaf Chinese leek leaf (Bai gui chai) 

Mild smak. Används till wok.

 

Chinese chive flower Chinese leek flower (Dok hom) 

Mild smak. Används till wok.

 

Chinese convolvulus Chinese morning glory (Pak boon jine) 

Mild smak (som Thai morning glory). Används till wok.

 

Chinese kale shoot Young kale (Kana lek) 

Mild smak. Används till wok.

 

Chinese kale (Kana jai) 

Mild smak. Används till wok.

 

Citrongräs (Ta khrai) 

Smakar citrus. Ta bort de yttre bladen, hacka eller skiva den inre delen  eller krossa stjälken och låt den koka med i soppa eller curry och ta bort innan servering.

 

Dill (Phak chee lao) 

Används som vanlig dill.

 

Egg plant (Ma köa bock) 

Besk smak. Finns t.ex. Round, Stripe och White egg plant. Kan användas i soppa och gryta.

Baby egg plant, se ovan.

 

Galanga Galangal (Kha) 

Smakar som ingefära och peppar. Skrapas och rivs och används i curryrätter och soppor, särskilt i Tom Kha Kai. Förvaras svalt, kan även frysas.

 

Galingale Kaemper (Krachai) 

Mild ingefärssmak. Kan hackas i t.ex. köttfärsbiff. Hackas och stöts i currypasta. En bit kan koka med i gryta och tas bort före servering. Förvaras svalt.

 

Guava (Falang) 

Frisk smak, stark aromatisk dof.t Kärnorna kan ätas. Äts naturell eller i fruktsallad. Förvaras svalt.

 

Gurkmeja Turmeric (Kumen) 

Frisk smak. Färgar starkt, använd kökshandskar.

 

Hairy basil Citronbasilika (Bai mang lak) 

Lätt citronaktig smak. Används i wokrätter eller i soppa och gryta, särskilt till rätter med bambu.

 

Holy basil (Bai grapao) 

Något söt och aromatisk smak. Används i wokrätter.

 

Ingefära Ginger (Khing) 

Kryddstark. Skalas och hackas eller rivs eller krossas. Förvaras i plastpåse i kylskåpet.

 

Koriander (Phak chii) 

Roten används i curryblandningar, behövs bara litet. Bladen kan strös över sallad. Hela grönsaken kan användas i soppa och wok. Förvara i kyl i vatten med plast över.

 

Long green beans Långbönor (Thua fak yao) 

Kan ätas naturell, wokas eller användas i soppa och gryta.

 

Longan (Lum yai) 

Skalas och äts naturell eller i fruktsallad. Kärnan äts inte.

 

Mango (Ma muang) 

Sour Green Mango kan användas med dippsås.
Söt mango får mogna i rumstemperatur, förvaras därefter svalt. Delas på längden runt kärnan, skär halvorna i klyftor och skär loss från skalet.

 

Mimosa (Phak krachet) 

Används i wok eller i soppa eller sallad.

 

Okra (Grajiep) 

Mild smak, lätt redningseffekt. Hela grönsaken utom stjälken används. Kan ätas naturell eller användas i soppor och grytor.

 

Pandangblad Pandanus leaves (Bai toey) 

Används som smaksättning med vanilj i desserter, särskilt kokosnötsdesserter. Används som wraps för att slå in mat.

 

Papaya (Malaka) 

Omogen skalas och strimlas och blandas i mortel.

 

Peeled Sa-Tor (Sa-Tor) 

Stark doft. Används i wok eller till soppa och gryta. Kan ätas naturel.

 

Pennywort (Bai bua bock) 

Äts naturell, ofta till stark mat.

 

Pepparmint Mint leaves (Sala nä) 

Används i sallad.

 

(Phak-Wan) 

Mild smak. Används till soppa och gryta.

 

Rose apple (Chom phuu) 

Söt frisk smak, krispig konsistens. Giftiga kärnor. Äts naturell eller med dippsås.

 

Sack tree leaf (Bai yanang) 

Krama ur bladen i vatten och använd vattnet till soppa.

 

Sesban flower (Dock keä) 

Kärnorna används inte. Används i soppa och gryta.

 

Spring onion Salladslök “vårlök” (Ton hom) 

Mild löksmak.

 

Stinking parsley (Pak chi falang) 

Används som vanlig persilja.

 

Sweet basil Thaibasilika (Bai horapa) 

Söt anisliknande smak som ger typisk doft av thaimat. Används i wokrätter eller i soppa och gryta. Bladen kan också användas i sallad.

 

Sweet tamarind (Mah kham) 

Den kletiga massan innan för skalet skrapas ur och äts naturell.

 

Tamarind leaves (Bai mah kham) 

Sur smak, som lime. Används i soppa.

 

Thai morning glory Water convolvulus white (Pak boon thai) 

Mild smak (som Chinese morning glory). Används i wok.

 

Winged bean (Thoa poo) 

Kan användas i bitar som sallad. Används i wok.

 

Young pepper (Prik thai on) 

Färska pepparkorn. Använd kornen i soppa och gryta.

 

Young tamarind (Mah kham on) 

Används naturell, skalas inte utan hela frukten kan ätas. Används i wok.