Grillad fisk- och skaldjur

 

Grillade räkor naturell

 

Dippsås

3 röda chili

2 stora röda chili (mild smak)

koriander

2-3 klyftor vitlök

2 msk fisksås

litet vatten

1 tsk socker

½ tsk salt

2 msk saft av citron eller lime

1 tsk glutamat

 

Grovhacka och mortla (eller mixa) chili, koriander och vitlök. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av.

 

Tina räkorna och skölj dem. Grilla tills de får rosa färg. Skala och ät med dippsåsen. Servera eventuellt med jasminris.

 

Grillad bläckfisk

 

Skölj bläckfisken och sätt den på spett. Bläckfisk U10 delas i 2-3 delar tvärs över. Minibläckfisk används hel.

Grilla snabbt tills bläckfisken rullar sig (inte längre, då blir den seg).

Även torkad bläckfisk kan grillas på spett.

Servera med dippsåsen ovan.

 

 

Grillade musslor

 

Tina gröna eller blå musslor och grilla dem.

 

Servera med dippsåsen ovan.

       

 

Grillad tilapia

 

Fyll röd eller svart tilapia med hackad galanga, ingefära och citrongräs. Gör några snitt tvärs över fisken utvändigt. Krydda fisken utvändigt på båda sidor med rosdee kycklingsmak eller fläsksmak och svampsoja. Lägg fisken direkt på grillgallret eller linda in den i aluminiumfolie och grilla. Servera med dippsåsen.

 

 

Färdig dippsås

 

Som dippsås till fisk, bläckfisk och skaldjur passar också många färdiga såser.