JIAB´s FAVORITER

 

Ångkoka klibbris (Sticky Rice)

 

 

 

 

 

Blötlägg klibbris i ljummet vatten under minst 4 timmar, gärna över natten.

Beräkna ca 5 dl risgryn till 3 personer.

  

 

 

Häll av vattnet och låt riset rinna av.

Lägg riset i en bambuhatt eller liknande behållare.

   

 

 

Fyll en steam pot till högst hälften med vatten. Vattnet ska inte nå upp till bambuhatten när den sedan sätts i.

Koka upp vattnet.

 

 

Sätt bambuhatten med riset i steampoten. Täck riset med ett lock. Låt vattnet sjuda på medelstark värme.

Koka riset i ångan under 15 minuter. Lyft upp bambuhatten och knyck till så att risklumpen vänder sig i luften. Koka riset i ångan 15 minuter till.

 

 

 

Bred ut riset och lufta det under omrörning .

Lägg riset i ett serveringskärl, t.ex. en kratip av bambu.

 

 

  

Klibbigt ris - snabbvariant

 

1 portion


2 dl klibbigt ris

1,5 dl vatten

______


Koka upp vatten och ris. Sänk värmen och koka på svag värme 15 minuter med lock på.