Tips från Anna i Strängnäs (2013-12)

 

Janssons frestelse

 

Gör en vanlig Janssons frestelse men ersätt ansjovisen med fisksås. Det blir en mildare Jansson som passar till barnen.

 

Tips från en kund i Gävle (2013-06-10)

 

GARAM MASALA BRÖD

(räcker till 2 stora bröd)

1 pkt jäst
4 msk garam masala krydda
2 tsk salt
1 dl rapsolja
1 dl sirap
5 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
vetemjöl för utfyllnad och utbak

 

Blanda vatten, kryddor, sirap och olja i en kastrull. Värm det så att vätskan blir ljummen, 37 grader.

Smula jästen i en bunke. Tillsätt litet av spadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av spadet.

Knåda in mjöl tills degen blir blank och smidig.

Jäs under bakduk i 40 min.

Baka ut till två stora bröd. Skär skåror i brödet. Strö över mjöl och låt jäsa till dubbel storlek.

Grädda längst ner i ugnen i 175 grader under ca 40 min eller tills brödet börjat få färg.

Wooow, sagolikt gott! Ett extra tips är att man kan tillsätta russin till julen så smakar brödet som julvört.