Nudlar och rispapper

 

Olika sorters nudlar

I thailändsk matlagning använder man olika sorters nudlar. Det finns t.ex.
- glasnudlar
- risnudlar
- khanom jeen
- äggnudlar
- vetenudlar

Här beskrivs närmare hur du använder glasnudlar, risnudlar och khanom jeen.

 

Glasnudlar (Bean Vermicelli)

Glasnudlar görs av mungbönor.

Tillagning
Wokade glasnudlar: Låt glasnudlarna ligga ca 10 minuter i ljummet vatten. Woka dem därefter.
Kokta glasnudlar: Låt glasnudlarna ligga ca 10 minuter i ljummet vatten. Lägg sedan glasnudlarna i kokande vatten. Ta upp dem snabbt. Använd dem till sallad med grönsaker och wokad köttfärs eller räkor.
Beräkna ca 40 g glasnudlar per person.

 

Risnudlar (Rice vermicelli)

Risnudlar finns i olika former.
Risnudlar i platta längder (Rice Stick) finns i olika bredder, 1, 3, 5 och 10 mm, och tillagas på samma sätt oavsett bredd. De finns också som Rice Flakes.

Tillagning

Lägg risnudlarna i ljummet vatten tills de blir mjuka och kan böjas, ca 15-20 minuter. Woka dem därefter och använd till t.ex. pad thai.
Det finns också tunna trådiga nudlar, t.ex. av märket Wai Wai. De används till nudelsoppa och kokas 3-5 minuter. De kan också blötläggas och wokas.

 

Khanom Jeen

Khanom Jeen är en sorts risnudlar, men de är rundade och väldigt mjuka. De passar bäst att äta vid sidan av maten, t.ex. i stället för ris, och passar inte lika bra till wok.

Tillagning 

Koka Khanom Jeen tills de är mjuka (känn efter). Det kan för vissa sorter ta 3 minuter och för andra upp till ca 10 minuter. Khanom Jeen äts med t.ex. currysås, surkål och böngroddar.


Här finns vårt recept på Khanom Jeen med currysås

 

Rispapper

Rispapper används till vietnamesiska vårrullar.

Tillagning
Det finns en sort som ska friteras; då behöver innehållet inte vara tillagat innan.
En annan sort används naturell och innehållet, t.ex. kött eller räkor, måste då vara färdiglagat.
När rispappret ska användas doppas det snabbbt i vatten innan fyllningen läggs på.