Evaporerad mjölk (Sumalee 2012-02-11)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evaporerad mjölk passar i många sammanhang. Evaporerad mjölk är helmjölk där det mesta av vattnet tagits bort. Mjölken är inte sötad. Det blir som grädde men inte så fett. Blandar man mjölken med lika mycket vatten så får man helmjölk igen. Det är alltså inte den kondenserade sötade mjölken som används i andra sammanhang och som är som en tjock sirap.

* När jag ska steka kött i ugn brukar jag marinera köttbiten i evaporerad mjölk, cirka 8 matskedar mjölk till 250 gram kött. Det gör köttet mört och välsmakande. Före stekningen kryddar jag sedan köttet med ljus soja, peppar och Rosdee (för nöt eller fläsk beroende på vad jag ska steka).

* Till omelett blandar jag ägg med evaporerad mjölk, 1 matsked mjölk till 2 ägg. Mjölken gör att smeten tjocknar.

* Det smakar gott med någon sked evaporerad mjölk i kaffe eller te, cirka 2 matskedar mjölk till en kopp kaffe/te.

* Evaporerad mjölk kan också ersätta kokosmjölken när man gör soppa. Då blir det inte så fett. Blanda currypastan med vatten i stället för kokosmjölk och tillsätt evaporerad mjölk när soppan är färdig. När jag lagar Tom yum kung (thailändsk räksoppa) tar jag 3 matskedar mjölk per portion. Eftersom mjölken inte behöver koka kan man hälla mjölken direkt över soppan i tallriken vid serveringen. Det blir samtidigt en vacker dekoration.

Om det blir något kvar i burken så häller du över resten i en plast- eller glasburk. Det håller sig några dagar i kylskåp.