Khao Pad Goong - Stekt ris med räkor (Pooki 2013-07-16)

 

Stekt ris är en vanlig maträtt i Thailand. Man kan göra stekt ris med fläsk, kyckling, räkor eller nästan vad som helst. Jag tycker att det smakar bäst med räkor och det här är mitt favoritrecept. Kale är en grönsak som brukar kallas thaibroccoli. Det passar också bra med vanlig broccoli.

 

2 msk matolja             

2 klyftor krossad vitlök        

2 stora ägg                   

300 g skalade råa eller kokta räkor                  

1 stor gul lök

2 st morötter

150 g kale (thaibroccoli)      

2 msk ostronsås            

2 tsk Rosdee kycklingsmak

1 msk ljus soja (Maggi)      

2 tsk socker                

4 dl kokt kallt jasminris ris         

 

 

Skala, krossa och hacka vitlöksklyftorna och stek dem på hög värme i matolja i en wokpanna (eller stekgryta med hög kant) tills vitlöken är gyllenbrun.

Knäck i äggen, låt dem stelna något och rör sedan om.

Lägg i räkorna, rör om i ca 1 minut.

Skala och skär löken och morötterna i små tärningar. Skär kale i grova bitar. Lägg löken och morötterna i stekpannan tillsammans med kalen. Rör om i ca 1 minut.

Häll i ostronsås, Rosdee, soja och socker och rör om. Lägg sedan i riset, rör om tills riset är varmt. Smaka av och tillsätt mer av något efter egen smak.