Vietnamesiska vårrullar

(Cookie och Weeraya 2013-09-05)

 PDF-fil

 

Vietnamesiska vårrullar består av fyllning som rullas in i rispapper. De friteras, steks eller äts färska. Till vårrullarna serveras sås. Fyllningen består ofta av nudlar och grönsaker samt kyckling, räkor eller tofu; vad man väljer varierar mycket.

Vissa rispapper passar bäst för de friterade eller stekta vårrullarna medan andra rispapper passar för de färska vårrullarna; om man har runda eller fyrkantiga rispapper spelar däremot ingen roll.

Här är ett förslag på färska vietnamesiska vårrullar med kyckling och med två olika såser.

 

Färska vårrullar

rispappervietnamesiska varrullar

200 g tunna risnudlar, t.ex. Wai Wai

1 hel färdiggrillad kyckling

1/3 isbergssallad strimlad

koriander, endast de sköra stjälkarna och bladen

sötbasilika, endast bladen

2 stora morötter, långa strimlor

20 g torkad hel shiitakesvamp

1 tärning svampbuljong

150 g böngroddar

3 msk matolja

½ dl soja, t.ex. Maggi

2 msk friterad vitlök

---

Shiitakesvampen kokas i svampbuljong tills den blir mjuk 15-20 min. Ta upp svampen ur buljongen och krama ur vätskan eller låt den rinna av en stund. Skär svampen i strimlor och ställ den åt sidan.

Lägg nudlarna i en skål och häll kokande vatten över. Låt det stå i ca 4 min. Häll av vattnet, tillsätt matolja och rör om. Tillsätt sedan soja och friterad vitlök, blanda om och låt svalna.

Förbered övriga grönsaker. Riv kycklingen i mindre bitar.

Ta ett rispapper, doppa det i vatten under 5-10 sek. Lägg nudlar, grönsaker och kyckling i en hög på ena kanten av rispappret, rulla en liten bit av rispappret över fyllningen, vik in sidorna och rulla klart.

 

Cookie´s Spicy Fish Sauce

2 klyftor vitlök riven

lika mycket riven ingefära som vitlök

1 kvist koriander, endast de sköra stjälkarna och bladen

ca 2 st röd chili grovhackad med frön

1 dl fisksås

1 dl pressad citron

½ dl socker

1 tsk risvinäger (kan uteslutas)

---

Blanda alla ingredienserna. Smaka av. Låt gärna såsen stå och dra i ca 1 timme innan serveringen. Såsen serveras kall.

 

Weeraya´s Peanut & Egg Sauce

1 dl tamarindpasta

1 dl vatten

2 bitar palmsocker i småbitar

1 dl rostade jordnötter krossade

1 dl fisksås

1 ägg

1 tsk chilipulver

1 kvist koriander, endast de sköra stjälkarna och bladen

---

Värm upp vattnet med palmsocker tills palmsockret löses upp, rör om hela tiden. Häll i tamarindpasta, fisksås och chilipulver och låt det koka upp. När såsen börjat bubbla häller man ner ett uppvispat ägg samtidigt som man rör om. Till sist har man i krossade jordnötter.

Innan serveringen strös hackad koriander över såsen. Såsen serveras gärna varm men den kan också ätas kall.

 

Servering

Vårrullarna serveras hela eller delade. Gör gärna snittet snett över vårrullen.

Ta vårrullen med handen och ät, doppa den i såsen vartefter eller droppa såsen in i vårrullen.

 

Förvaring

Om vårrullarna görs i förväg eller ska sparas lägger man dem glest bredvid varandra. Om man behöver lägga dem på varandra ska man först pensla ovansidan med litet matolja utspädd med vatten.

 

Färdiga såser som passar till

Satay Sauce, Pantai eller Por Kwan (kan även serveras varm)

Vietnamese Rice Paper Sauce, Pantai

Sweet Chili Sauce

Sour Sauce for Dim Sum, Healthy Boy

Gyoza No Tare