THAILAANS RECEPTSAMLINGAR
SOMMARDRINKAR
Här får du tips på läskande drycker m.m.
WOKTIPS FRÅN THAILAAN
Här får du grunderna för att woka. Det går snabbt och enkelt. Man kan woka nästan vad som helst.
Att woka är att snabbsteka kött och grönsaker under omrörning. På thai säger man pad och på engelska stir fry.
Måste man ha en särskild wokpanna?
Nej, man kan woka i en vanlig stekgryta eller i en stekpanna, helst med hög kant. Ta det du har som rymmer mängden mat du ska göra. Du kan röra om med vanliga träslevar.
En särskild wokpanna ska ha platt botten om den ska användas på en vanlig spis, och woksleven ska då vara platt. På en gasspis använder man wokpanna med rund botten och har rundad wokslev.
Kan man woka vad som helst?
Ja nästan. Köttet ska vara mört och skärs i småbitar så att det går fort att steka, t.ex. tunt skivad fläskfilé. Kycklingfilé i småbitar passar också bra. Det finns många sorters grönsaker som passar att woka, t.ex. minimajs, vattenkastanj, sockerärtor, paprika, holy basil, blomkål, salladskål, salladslök, broccoli, bambuskott, sparris, svart svamp, böngroddar, vattenspenat och kale.
Ta det som finns till hands hemma!
Här är grundreceptet för en wok
Woksåsen som ger den speciella thaismaken
LUNCHTIPS FRÅN THAILAAN
Här är tips på några snabblagade och goda lunchrätter. Tillagningen kräver ingen spis, utan mikro eller vattenkokare räcker.
Ingredienserna finns hos Thailaan. Där får du också tips på hur recepten kan varieras.
Läs som pdf-fil
Sardinsallad
Häll upp sardinerna på en tallrik... (Läs mer)
Nudlar Yentafo med thaifiskbullar
Lägg innehållet i nudelpåsen i en liten skål... (Läs mer)
Creamy Tom Yum med thaifiskpinnar
Tillaga nudlarna som i föregående recept... (Läs mer)
Khanom jeen med currysås
Lägg nudlarna i en stor skål... (Läs mer)
Gröncurrysoppa med tofu
Häll upp soppan i en skål... (Läs mer)
Rice porridge med vaktelägg
Häll hett vatten i cupen och rör om... (Läs mer)
Bambuskott med tofu
Skär tofun i strimlor... (Läs mer)
GRILLTIPS FRÅN THAILAAN
Här är grilltips från Thailaan. Hos oss finns ingredienserna och här får du tips på hur recepten kan varieras.
Grillade räkor naturell
Tina räkorna och skölj dem. Grilla tills de får rosa färg. Skala och ät med dippsås till fisk och skaldjur. Servera eventuellt med jasminris.
Grillad bläckfisk
Skölj bläckfisken och sätt den på spett. Bläckfisk U10 delas i 2-3 delar tvärs över. Minibläckfisk används hel.
Grilla snabbt tills bläckfisken rullar sig (inte längre, då blir den seg).
Även torkad bläckfisk kan grillas på spett.
Servera med dippsås till fisk och skaldjur.
Grillade musslor
Tina gröna eller blå musslor och grilla dem.
Servera med dippsås till fisk och skaldjur.
Grillad tilapia
Fyll röd eller svart tilapia med hackad galanga, ingefära och citrongräs. Gör några snitt tvärs över fisken utvändigt. Krydda fisken utvändigt på båda sidor med rosdee kycklingsmak eller fläsksmak och svampsoja. Lägg fisken direkt på grillgallret eller linda in den i aluminiumfolie och grilla. Servera med dippsås till fisk och skaldjur.
Dippsås till grillad fisk och skaldjur
Färdig dippsås
Som dippsås till fisk, bläckfisk och skaldjur passar också dessa färdiga såser:
Grillat klibbris
Blanda ångkokt klibbris med ägg. Forma smeten till små kakor. Doppa kakorna i uppvispat ägg på båda sidor. Strö på litet salt och grilla dem.
Ät kakorna som de är eller med sweet chilisås.
Marinad till kött eller kyckling
Låt kött eller kyckling marinera 15-20 minuter i någon av dessa marinader.
Grillsås
En god och något stark sås till kött
Grillade köttbullar
Grilla färdiglagade thaiköttbullar ... (Läs mer)
Kokosris i bananblad