WOKTIPS 

 

 

Här får du grunderna för att woka. Det går snabbt och enkelt. Man kan woka nästan vad som helst.

 

Att woka är att snabbsteka kött och grönsaker under omrörning. På thai säger man pad och på engelska stir fry.

 

Måste man ha en särskild wokpanna?

Nej, man kan woka i en vanlig stekgryta eller i en stekpanna, helst med hög kant. Ta det du har som rymmer mängden mat du ska göra. Du kan röra om med vanliga träslevar.

En särskild wokpanna ska ha platt botten om den ska användas på en vanlig spis, och woksleven ska då vara platt. På en gasspis använder man wokpanna med rund botten och har rundad wokslev.

 

Wok - grundrecept

 

Man kan woka nästan vad som helst. Köttet ska vara mört och skärs i småbitar så att det går fort att steka, t.ex. tunt skivad fläskfilé. Kycklingfilé i småbitar passar också bra. Det finns många sorters grönsaker som passar att woka, t.ex. minimajs, vattenkastanj, sockerärtor, paprika, holy basil, blomkål, salladskål, salladslök, broccoli, bambuskott, sparris, svart svamp, böngroddar, vattenspenat och kale. Ta det som finns till hands hemma!

 

Det är viktigt att förbereda alla ingredienser eftersom tillagningen sedan ska gå fort. Så skär upp och lägg fram köttet och alla grönsaker.

 

 

 

Häll vanlig matolja (1-2 msk) i wokpannan och hetta upp den. Häll i hackad vitlök och hackad röd chili (2-3 stycken räcker om du inte vill ha det så starkt). Låt värmen vara på plattan och rör om hela tiden.

Efter en liten stund, när det börjar dofta vitlök och chili, lägger du i kyckling eller kött. Fortsätt röra om med värmen på. Tillsätt de grönsaker som behöver stekas något längre (långbönor t.ex. 3 minuter). Om maten börjar bli bränd sänker du värmen något.

När köttet är nästan färdigstekt har man i woksåsen (se nedan). Det är de tre såserna soja, ostronsås och fisksås samt litet socker. Tillsätt också litet vatten så att såsen inte blir för tjock. 

Om du vill ha räkor i woken kan du marinera råa skalade räkor i woksåsen och ha i dem på slutet samtidigt med såsen.

Sedan har man i de grönsaker som snabbt blir klara (som t.ex. holy basil, böngroddar, vattenspenat och kale), lägger på locket och stänger av värmen.

Servera woken med jasminris eller äggnudlar.

 

Med kryddpasta

Ännu snabbare går det om du ersätter vitlöken och chilin med en påse (50 g) Lobo Holy Basil Seasoning Paste som du wokar i matoljan från början. Om du vill ha extra kryddstark wok tar du samtidigt i 1 msk Chili in oil Kong Sem.

 

Woksåsen som ger den rätta thaismaken

(grundrecept, till ca 300 g kött)

1 msk fisksås

1 msk ostronsås

1 msk svampsoja

1 tsk socker

litet vatten

Kan blandas i förväg eller hällas en och en direkt i grytan

 

Vegetariskt

Om du gör vegetarisk wok utesluter du fisksåsen. Ostronsåsen ersätter du med Mushroom Vegetarian Sauce. Ta hälften svampsoja och hälften vegetarisk sås.