Råd & tips

Nudlar

I thailändsk matlagning använder man olika sorters nudlar. Det finns t.ex. 

  • Glasnudlar 
  • Risnudlar 
  • Khanom jeen 
  • Äggnudlar 
  • Vetenudlar

Glasnudlar (Bean Vermicelli)

Glasnudlar görs av mungbönor.

Tillagning 

Wokade glasnudlar: Låt glasnudlarna ligga ca 10 minuter i ljummet vatten. Woka dem därefter.  Kokta glasnudlar: Låt glasnudlarna ligga ca 10 minuter i ljummet vatten. Lägg sedan glasnudlarna i kokande vatten. Ta upp dem snabbt. Använd dem till sallad med grönsaker och wokad köttfärs eller räkor.  Beräkna ca 40 g glasnudlar per person.

Risnudlar (Rice vermicelli)

Risnudlar finns i olika former.  Risnudlar i platta längder (Rice Stick) finns i olika bredder, 1, 3, 5 och 10 mm, och tillagas på samma sätt oavsett bredd. De finns också som Rice Flakes.

Tillagning

Lägg risnudlarna i ljummet vatten tills de blir mjuka och kan böjas, ca 15-20 minuter. Woka dem därefter och använd till t.ex. pad thai.  Det finns också tunna trådiga nudlar, t.ex. av märket Wai Wai. De används till nudelsoppa och kokas 3-5 minuter. De kan också blötläggas och wokas.

Khanom Jeen

Khanom Jeen är en sorts risnudlar, men de är rundade och väldigt mjuka. De passar bäst att äta vid sidan av maten, t.ex. i stället för ris, och passar inte lika bra till wok.

Tillagning

Koka Khanom Jeen tills de är mjuka (känn efter). Det kan för vissa sorter ta 3 minuter och för andra upp till ca 10 minuter. Khanom Jeen äts med t.ex. currysås, surkål och böngroddar.

Currypasta

De vanligaste currypastorna är röd, grön, gul, panang och massamun. Alla passar att användas i soppa. Den röda currypastan passar också att användas i wok.

Röd currypasta är starkast och grön currypasta är nästan lika stark. Den gula är inte fullt lika stark. Panang är mindre stark och massaman är nästan mild i smaken.

Om du vill ha hetare kryddsmak ska du inte ta mer currypasta för då kan smaken bli besk. Krydda i stället med mer färsk chili eller chilipulver.

Frysa currypasta

Du kan frysa currypasta. Tag så mycket currypasta som du behöver till en maträtt och frys in i en plastpåse. Bara att tina upp och använda när du behöver.

Att woka

Här får du grunderna för att woka. Det går snabbt och enkelt. Man kan woka nästan vad som helst.

Att woka är att snabbsteka kött och grönsaker under omrörning. På thai säger man pad och på engelska stir fry.

Måste man ha en särskild wokpanna?

Nej, man kan woka i en vanlig stekgryta eller i en stekpanna, helst med hög kant. Ta det du har som rymmer mängden mat du ska göra. Du kan röra om med vanliga träslevar.

En särskild wokpanna ska ha platt botten om den ska användas på en vanlig spis, och woksleven ska då vara platt. På en gasspis använder man wokpanna med rund botten och har rundad wokslev.

Wok - grundrecept

Man kan woka nästan vad som helst. Köttet ska vara mört och skärs i småbitar så att det går fort att steka, t.ex. tunt skivad fläskfilé. Kycklingfilé i småbitar passar också bra. Det finns många sorters grönsaker som passar att woka, t.ex. minimajs, vattenkastanj, sockerärtor, paprika, holy basil, blomkål, salladskål, salladslök, broccoli, bambuskott, sparris, svart svamp, böngroddar, vattenspenat och kale. Ta det som finns till hands hemma!


Det är viktigt att förbereda alla ingredienser eftersom tillagningen sedan ska gå fort. Så skär upp och lägg fram köttet och alla grönsaker.

 

Häll vanlig matolja (1-2 msk) i wokpannan och hetta upp den. Häll i hackad vitlök och hackad röd chili (2-3 stycken räcker om du inte vill ha det så starkt). Låt värmen vara på plattan och rör om hela tiden.

Efter en liten stund, när det börjar dofta vitlök och chili, lägger du i kyckling eller kött. Fortsätt röra om med värmen på. Tillsätt de grönsaker som behöver stekas något längre (långbönor t.ex. 3 minuter). Om maten börjar bli bränd sänker du värmen något.

När köttet är nästan färdigstekt har man i woksåsen (se nedan). Det är de tre såserna soja, ostronsås och fisksås samt litet socker. Tillsätt också litet vatten så att såsen inte blir för tjock. 

Om du vill ha räkor i woken kan du marinera råa skalade räkor i woksåsen och ha i dem på slutet samtidigt med såsen.

Sedan har man i de grönsaker som snabbt blir klara (som t.ex. holy basil, böngroddar, vattenspenat och kale), lägger på locket och stänger av värmen.

Servera woken med jasminris eller äggnudlar. 

Med kryddpasta

Ännu snabbare går det om du ersätter vitlöken och chilin med en påse (50 g) Lobo Holy Basil Seasoning Paste som du wokar i matoljan från början. Om du vill ha extra kryddstark wok tar du samtidigt i 1 msk Chili in oil Kong Sem. 

Woksåsen som ger den rätta thaismaken

(grundrecept, till ca 300 g kött)

1 msk fisksås

1 msk ostronsås

1 msk svampsoja

1 tsk socker

lite vatten

___

Kan blandas i förväg eller hällas en och en direkt i grytan. Smaka av och öka mängden fisksås, ostronsås eller soja efter egen smak.


Vegetariskt

Om du gör vegetarisk wok utesluter du fisksåsen. Ostronsåsen ersätter du med Mushroom Vegetarian Sauce. Ta hälften svampsoja och hälften vegetarisk sås. 

Koka ris

Jasminris, klibbris och sushiris. Här kan du läsa om olika sorters ris och olika sätt att koka ris.

Rispapper

Rispapper görs av rismjöl och tapiokastärkelse. Det används till bland annat vietnamesiska vårrullar.

Tillagning

Det finns en sorts rispapper som ska friteras; då behöver innehållet inte vara tillagat innan. En annan sort används naturell och innehållet, t.ex. kött eller räkor, måste då vara färdiglagat. När rispappret ska användas doppas det snabbt i vatten innan fyllningen läggs på.

Grilltips

Grilla skaldjur och fisk, köttbullar och klibbris. Och mycket annat.

Här får du tips för grillning.

Sommardrinkar

Här är tips på några läskande sommardrinkar.

Mango Ice Smoothie

2 mango

1 banan

3 dl krossad is

3 dl ananasjuice eller kokosjuice eller apelsinjuice med fruktkött

ev. lite sockerlag

___

Mixa alla ingredienserna. Servera i höga glas.


Mango Vanilla Shake

1 mango

3 kulor vaniljglass

2 dl mjölk eller ananasjuice eller kokosjuice

ev. lite sockerlag

___

Mixa alla ingredienserna. Servera i höga glas.


Mango Yoghurt Drink

1 mango

1 banan

2 dl mild vaniljyoghurt

1 dl mjölk eller juice

ev. lite sockerlag

___

Mixa alla ingredienserna. Servera i höga glas.


Mjölkdrink Nom Yen

2 msk saft Hales Blue Boy, smaken sala

1 msk kondenserad mjölk

2 dl hett vatten

evaporerad mjölk

isbitar

___

Blanda saften med kondenserad mjölk i en skål. Häll i hett vatten och rör om. Häll blandningen i ett glas med isbitar.

Ringla evaporerad mjölk över som garnering. Servera med sugrör.

Bubbelte (Boba)


Så här gör du bubbelte (boba):

Koka upp vatten. Häll i tapiokapärlor och rör om. När tapiokapärlorna flyter upp till ytan får de koka 3-5 minuter. Stäng av värmen och låt stå 2-5 minuter. Häll av vattnet. Blanda med honung eller brunt socker.

Häll pärlorna i varmt te. Tillsätt is om drycken önskas kall. I stället för te kan man ta oboy.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.