Butiken

Mooncake

En smak av tradition och tacksamhet

Mooncake, eller Månkaka som det kallas för på svenska, är en traditionell kinesisk bakelse som är förknippad med den årliga Midhöstfestivalen (Zhongqiujie), en av de viktigaste högtiderna i den kinesiska kulturen. Festivalen hålls under hösten, vanligtvis i september, vid fullmåne. Då firas det för att tacka för årets skörd och man ber för lycka och välstånd.


Historisk bakgrund

Midhöstfestivalen har firats i tusentals år. Myten om månkakan började under Kinas Shangdynasti (1600-1046 f.Kr.). En av de mest kända kinesiska myterna har en koppling till festivalen då Chang’e svalde en odödlighetsdryck och flög upp till månen. Hon blev månens gudinna och har gett alla bönder regnvatten för odling. Kineserna tillber henne därför på fullmånenatten för att tacka för det regnvatten hon har gett till skörden.

En annan myt om Mooncake härstammar från Yuan-dynastin (1280-1368 e.Kr.). Under denna period var Kina under mongolernas kontroll, och kinesernas missnöje med den främmande regeringens hårda styre ledde till en hemlig plan för att störta regimen, en plan som involverade just mooncakes.

Eftersom mongolerna inte var så intresserade av mooncakes föreslog Liu Bowen, som var en av de kinesiska rebellernas rådgivare, att de skulle göra mooncakes med inbakade meddelanden om uppropet och distribuera dem under Midhöstfestivalen.

Deras plan gick som de hade planerat. En natt under Midhöstfestivalen lyckades de störta regeringen och det äts mooncakes än idag för att fira och påminna om denna seger.


Olika fyllningar och betydelsen av mooncakes

Det finns en mängd olika fyllningar i mooncakes, var och en med sin egen unika smak och betydelse. Antalet fyllningar kan variera beroende på regionala traditioner och moderna innovationer. Här är en översikt över några av de mest populära och vanliga fyllningarna:

  • Lotusfrö - En av de mest traditionella fyllningarna, gjord av krossade lotusfrön som mals till en slät och söt pasta. Lotusfrön är rena, vita växer. Därför är det en symbol för ett rent hjärta, lång livslängd, ära, ödmjukhet och fred. Lotusfröfyllning är därför populär att ge till de äldre.
  • Röda bönor - Gjord av Adzukibönor som kokas och sötas för att skapa en fyllig och söt pasta. De röda bönorna representerar lycka och framgång. Därmed är de röda bönorna populära i många asiatiska desserter och anses bringa tur.
  • Saltad äggula - En saltad äggula, ofta inbakad i lotusfrö- eller röd bönfyllning, vilket ger en kontrasterande smak och textur. Att ha en rund, salt äggula inuti har betydelsen av månen. Den representerar meningen med livet och lyser som månen på natten.

  • Fem olika fröer och nötter - Den består av en blandning av röda bönor, vit sesam, cashewnötter, vattenmelonfrön och mandel, vilket symboliserar överflöd och lycka.
  • Kastanj - Kastanjer är något som kineser har ätit sedan urminnes tider. Det anses också vara ett gynnsamt föremål, vilket kopplas till saker som är älskade. Kineserna planterar kastanjer på heliga platser och använder dem i ritualer enligt deras trosuppfattning. Kastanjefyllning representerar därför uppfyllelsen av goda saker för nära och kära.
  • Durian – Gjord av mosat duriankött. Den gyllene gula färgen av durian symboliserar intelligens, styrka, överflöd och guldets rikedom.
  • Svart sesam – Gjord av mosad svart sesam som bildar en sesampasta. Svart sesamfrö ses som rik på näringsämnen som är välgörande för kroppen. Därför symboliserar den kraft och elegans.
  • Grönt te - Fyllning gjord av matcha eller grönt te-pulver, vilket ger en mild och aromatisk smak. Grönt te är den nya och moderna fyllningen. Den symboliserar hälsa och modern innovation i kombination med tradition.


  • Choklad - En nyare variant som använder choklad som fyllning eller som en del av degen. Denna fyllning tilltalar yngre generationer och visar hur traditionella livsmedel kan anpassas för att möta moderna smaker.
  • Custard (kräm) - Det är en annan populär fyllning som nyligen lagts till. Denna kräm innehåller protein från ägg, grädde och mjölk och anses vara fördelaktig för att hjälpa kroppen att växa och därför representerar tillväxt och överflöd.

Så, nästa gång du ser en mooncake - glöm inte tänka på den rika historien och de kulturella värden som den representerar. Oavsett om du föredrar den traditionella lotusfyllningen eller de moderna, innovativa smakerna så är varje tugga en resa genom tid och kultur och en påminnelse om vikten av samhörighet och tacksamhet. 

Vill du testa hur mooncakes smakar? Välkommen in till oss, där finns redan årets mooncakes!