Sushitips

Det är lätt att göra sushi. Och man kan variera nästan som man vill. Här kommer några enkla instruktioner för att laga till riset och forma det till nigiri eller maki.

Riset kan kokas och smaksättas en stund före serveringen men resten ska man göra så sent som möjligt. Om du använder rå lax måste den ha varit djupfryst innan. Annan fisk och skaldjur kan vara specialgjorda för att kunna ätas råa, men fråga alltid i butiken om det är så.

Sushiris

Ta 6 dl sushiris. Skölj riset noga. Lägg det sedan i blöt i kallt vatten under minst en timme, gärna över natten. Häll av vattnet.

Koka upp riset i 9 dl vatten i en kastrull. Sänk värmen och låt koka under lock 15 minuter eller tills vattnet är borta. Stäng av värmen och låt riset ligga under lock i 10 minuter. Använd gärna riskokare men minska då vattenmängden.

Bred ut det heta riset och sprid 3/4 dl smaksatt risvinäger, Sushisu, över. Blanda sedan om riset försiktigt.

    

Låt det smaksatta riset svalna men kyl det inte. Lägg gärna en fuktig handduk över. Riset ska vara litet kladdigt.

 

Nigiri

När riset har svalnat börja man forma det i handen. Blöt handen, ta så mycket ris som är lagom som en munsbit och tryck till det lätt i handen så att det blir ovalt. För att riset inte ska bli för blött är det lagom att göra två nigiri innan du blöter handen igen.

                               

Ta en klick wasabi på fingret och dra det längs med risbiten. Fäst pålägget mot wasabisträngen med ett lätt tryck. Om man inte vill ha wasabi trycker man pålägget direkt mot riset. Pålägg som lätt ramlar av, t.ex. avokado, kan du fästa med en remsa noriblad som lindas på tvären runt nigirin. Fäst remsan med litet vatten eller ris.

Lax eller crabsticks kan du också ha som pålägg. Andra alternativ är tonfisk, ål, tofukuddar eller friterade grönsaker.

Ett annat sätt är att linda en remsa noriblad runt om risbiten. Noribladet ska sticka upp ovanför riset. Innanför lägger man fyllningen, t.ex. rom.

 

         

 

Maki

När du gör maki behöver du en sushimatta. Rulla ut sushimattan och lägg ett noriblad ovanpå med den blanka sidan mot mattan och kortsidan mot dig. Lägg ett tunt lager ris på bladet, ½ till 1 cm tjockt beroende på hur mycket ris du vill ha. Lägg riset från kortsidan av noribladet, ända ut mot ytterkanterna och 2/3 upp på bladet. Resten, den översta 1/3 av bladet, är tomt.

Lägg fyllningen på riset som ett band tvärs över en bit upp på riset. Gör sedan makirullen genom att först vika upp mattan med innehåll 1/3 längd. Vik in den nedre sidan av noribladet med innehåll. Mattkanten hålls uppåt. Fortsätt att rulla mattan med ett fast tag framåt-uppåt. Håll emot med andra handen i mattans överkant. Fukta den övre tomma delen av noribladet så att det fäster på det sista varvet.

     

Finskär ytterkanterna på rullen så att de blir raka och snygga. Skär rullen i 1 cm tjocka bitar. Använd en vass kniv, och blöt kniven mellan varje skiva.

Som fyllning är det vanligt med gurka, crabsticks och/eller morötter. Annat som passar är lax, avokado eller omelett. Även majonäs, tonfisk, kyckling och biff passar och kan kombineras som man vill. Tillbehören skärs i smala strimlor. Crabsticks kan halveras. Dela gurkan längs med till halvor som delas ytterligare en gång längs med. Ta bort kärnorna och skär resten i långa tunna skivor.

8-bitars sushi

På restaurang serveras sushi ofta i 8 bitar. Fem av dem ska vara nigiri och tre bitar ska vara maki. I regel har man

  • 1 nigiri med en hel ebiräka på längden
  • 2 nigiri med avokado som fästs med ett noriband runt om
  • 2 nigiri med en rå laxfilé 1/2 cm tjock och 2 cm bred längs med
  • 3 maki med någon av följande fyllningar

-  crabsticks, gurka och morötter

                - lax, gurka och morötter

                - gurka, morötter och omelett

                                                

Servering

Servera sushin tillsammans med wasabi och gari (inlagd ingefära) som läggs direkt på tallriken eller serveras i små skålar. Också soja hälls upp i små skålar.

Ta en sushi med ätpinnar, doppa den i litet soja, ät och njut. Drick misosoppa och varmt grönt te till.